Metod (Swedish)

Hur jag coachar i Lean produktion och effektiva logistik flöden i produktion.

Grundläggande för Lean verksamhetsutveckling:

  • Helhetssyn baserad på filosofier & principer.
  • Verktyg/Metoder används på ett systematiskt & strukturerat sätt.
  • Alla förändringar och aktiviteter görs med fakta som underlag.
  • Fokus på värdeskapande tid.
  • Standardiserade arbetsmetoder.


Vid ett första besök bedöms status ur ett Lean perspektiv och hur stor insats som behövs. Utgångsläget kan kategoriseras i två skilda spår som anger 2 alternativa upplägg.


Alt 1: Lean är implementerat på företaget men man vill ta nästa steg och höja nivån.

Lean är infört sedan flera år och de mest uppenbara förbättringsåtgärderna är genomförda. Det finns en risk att aktiviteterna i Lean arbetet stannar av. Motivationen sjunker och man är osäker på vilka metoder som kan användas för att komma vidare. Det finns ytterligare förbättringspotential men man har svårt för att definiera dem.


Först gör jag en analys visuellt på hur det ser ut och använder min mångåriga Lean erfarenhet för att bedöma nivån. Generellt tittar jag på materialflöden och viktiga grunder i Lean för att producera effektivt.


Som exempel kan jag nämna:

  • Material skall "flöda" så lätt som möjligt genom fabriken med minsta möjliga hantering och fåtal stopp. Förbättrings potential finns där material "ligger och vilar" i lager i väntan på att värdehöjande aktiviteter. Tunga eller skrymmande artiklar skall ha minsta möjliga transportavstånd om det används frekvent. Viktigt med justeringar av flödet vid förändring av kundtakt. Titta på max 6 månaders horisont, längre prognoser förändras mycket och fakta underlag måste uppdateras.
  • För leverans precision krävs "rätt" lager/buffert nivå och måste justeras vid större volymförändringar från kund. Flexibilitet av produktionsresurser underlättar optimering av tillverkningskostnad.
  • För effektiv produktion måste cykeltiden definieras med innehåll. Minimera rörelsemönster och undvik förpackningar. Titta på och minimera totala materialhanteringskostnaden genom hela anläggningen.


Jag undersöker också vilka utbildnings/workshops insatser som gjorts samt pratar med anställda för att bedöma Lean kompetensen. Oftast behövs en viss uppdatering av gamla Lean kunskaper men också kompletterande utbildning/träning i lämpliga Lean metoder för att kunna ta nästa steg. En plan läggs för återkommande träffar under en längre period med coachning och workshops.


Målet är att flytta fokus från lösryckt metodanvändning till det som Lean egentligen handlar om -att upptäcka och eliminera slöseri kontinuerligt hela tiden. Kärnan består av att fokusera på det som skapar verkligt kundvärde. Att organisationen förstår de bakomliggande resonemangen är A och O för långsiktig framgång med Lean. Förståelsen är nödvändig för att konsekvent kunna välja rätt förbättringsåtgärder utifrån den egna verksamhetens unika förutsättningar.



Alt 2: Lean är inte implementerat även om vissa delar är kända och används.

En plan tas fram med utbildning/workshop i grundläggande Lean kompetenser för berörd personal. Den kan innehålla Lean introduktion, Lean spel, 5 S, VSM (logistik- & produktionsflöden) mm. Utbildning/träning samordnas med en handlings- & aktivitetsplan för att genomföra konkreta förbättringsåtgärder.

Om inte nyckeltal redan mäts startas dessa för att klarlägga nuläge. Nyckeltal kan oftast finnas på övergripande nivå men saknas i nedbruten nivå. Sällan finns mätningar på arbetsplatsen som är nödvändiga för ett förbättringsarbete.


För att börja träna personalen i tankesättet enligt Lean vid förbättrings arbete så behöver man starta upp 3 grundläggande metoder i respektive arbetsplats.


  1. Införa någon typ av mätning. Hitta något mätetal som kan beskriva nuläget och med fakta visa vid framtida mätningar att det har blivit bättre efter en förändrings aktivitet. Mätningen är också viktig föra att kunna prioritera vilka åtgärder som har störst förbättrings potential.
  2. Börja tänka i banor av vad som är värdeskapande, nödvändigt men inte värdeskapande och vad som är rent slöserier. Träna sig att se hur används tiden, hitta slöseriet och förbättringspotentialen.
  3. Beskriva olika arbetsuppgifter på ett enkelt sätt i processer för att kunna arbeta med förbättringar på ett strukturerat sätt. Börja med ett fåtal lätt identifierbara arbetsuppgifter som är någorlunda återkommande. Processen skall enbart beskrivas på övergripande/grovt sätt, inte på detaljnivå. Ifrån detta kan man även oftast skapa standard arbetssätt, rutiner, mallar etc.


När ovanstående 3 metoder börjar användas är nästa steg att definiera förbättrings aktiviteter. Därefter införs de Lean metoder som behövs för att uppnå de resultat/mål/effekter som eftersträvas. Efterhand mognar Lean kompetensen hos personalen och det djupare arbetet mot Lean verksamhet kan startas. Men det tar flera år att nå dit.


Det finns en stor mängd med Lean metoder/verktyg och att införa dem på ett ostrukturerat sätt utan en direkt koppling till mål - syfte - resultat-effekt skapar ingen Lean verksamhet. Förändrings aktiviteter kan förekomma på många olika sätt och leda till vissa förbättringar i verksamheten utan att Lean är infört. Lean filosofi och principer innehåller så mycket mer som säkerställer att verksamheten hela tiden förbättras och är effektiv.


Att mäta, sätta mål, följa upp och utmana processerna med att höja "ribban" gradvis från år till år ger ett driv att hela tiden bli bättre. En lagom utmaning skapar en positiv "utvecklingsanda" hos personalen. Nya krav skapar nya behov att förbättra verksamheten och metoder för att lyckas uppnå dessa krav. Kompetensen höjs och utvecklas hela tiden. När detta synsätt är implementerat (satt i system) och bevisligen fungerat kontinuerligt under flera år, då har företaget en verksamhet som kan kallas Lean i någon form.


Copyright @ All Rights Reserved

BO AXELSSON


The easiest way to reach me is to send an email.

My CV are on LinkedIn.